18 december 2016: 'Weihnachtsmusik'

18 december 2016: ‘Weihnachtsmusik’

Zoals de titel van het programma al doet vermoeden, ligt het zwaartepunt van dit kerstprogramma op koormuziek uit Duitsland.

Zeker in de ‘Romantiek’, de muziek-stijlperiode die in de 19de eeuw z’n hoogtepunt beleefde, was muziek voor Kerstmis voor met name componisten van koormuziek een ‘veel bewerkt onderwerp’.
O.a. componisten als Felix Mendelssohn-Bartholdy, Franz Liszt en Peter Cornelius zijn hiervan voor zich sprekende voorbeelden.

Franz Gruber (foto) was de componist van het ‘Kerstlied bij uitstek’. In 1818 schreef hij Stille Nacht op een Duitse tekst van Joseph Mohr. Tijdens het concert klinkt een achtstemmige bewerking van dit over de hele wereld beroemd geworden lied, gemaakt door David Willcocks, wellicht de nestor als het gaat om het arrangeren van christmas carols voor de Engelse kathedrale koren. Sir David Willcocks was jarenlang werkzaam als hoogleraar muziek en componist/dirigent aan King’s College Chapel in Cambridge.

Het muziekinstrument wat zich bijzonder leent voor muziek uit deze tijd is – naast de menselijke stem – het wind-harmonium, ontwikkeld in Frankrijk (1840) door Alexandre Debain. Het speciale klankkarakter en de soepele en met de menselijke stem meeverende en ondersteunende speelmogelijkheden maken dit instrument tot een veel toegepast begeleidingsinstrument in de Romantiek. Componisten die veel schreven voor het harmonium waren Max Reger, César Franck, Franz Liszt en later Gustav Mahler. De laatste gaf het harmonium een plaats in het symfonieorkest. Heel bekend geworden en vaak uitgevoerd is de Petite Messe Solennelle van Giacomo Rossini, waarin de componist solisten en koor door harmonium en piano laat begeleiden. Sinds het eind van de 20ste eeuw is er sprake van hernieuwde belangstelling voor dit instrument.

Zondagmiddag 18 december om 16.30 uur
Petrus en Pauluskerk Loppersum

Dirigent: Jelke Hamersma
Tenor: Martin Sprenger
Wind-harmonium: Klaas Hoek

De toegang is vrij. Wel vraagt het Collegium uw aandacht voor de schaalcollecte bij de uitgang.