Dirigent

Al sinds de oprichting van Stichting Collegium Musicum Loppersum is Jelke Hamersma de vaste dirigent.

Jelke Hamersma is zelfstandig ondernemer, musicus en muziekdocent. Voorheen was hij muziekdocent aan de lagere land- en tuinbouwschool in Winsum en dirigent van de Johan Willem Friso Kapel van de Koninklijke Landmacht. Sinds 1986 is hij dirigent en repetitor van het Delfzijls symfonieorkest ‘Suonare d’Amatori’ dat in 1996 is geformaliseerd in een stichting. Het orkest heeft als doelstelling het begeleiden van koren in de regio Noord- en Oost-Groningen in de ‘oude stijl’. Met nieuwe instrumenten worden er met name oude muziekstukken gespeeld.

Jelke leverde door zijn inzet en begeleiding een bijdrage aan het behoud van het culturele erfgoed in de provincie Groningen. Ook werkte hij samen met het orkest met Duitse verenigingen. Daarnaast was hij 40 jaar dirigent van het Toonkunstkoor Delfzijl; een samensmelting van verschillende koren uit Wagenborgen en Eemsmond. Hiermee wist hij een hoge kwaliteit en daarmee het predicaat ‘Toonkunstkoor’ te bereiken. Het was het eerste predicaat sinds 1877 en het tweede in de provincie Groningen.

Sinds 2007 is hij ook artistiek leider en dirigent van de kamerkoren van het Collegium Musicum Loppersum. Tevens is hij dirigent van het kamerkoor ‘Arti Vocali’ uit Winschoten en het Liudgerensemble (een projectkoor van de Rooms Katholieke kerken Noord Groningen). Jelke gaf met zijn koren vele concerten, ondersteunde vele kerkdiensten en sloeg een brug tussen orkest en koren.

Koninklijke onderscheiding

In november 2016 werd Jelke benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Bij zijn onderscheiding noemde burgemeester Albert Rodenboog hem hét toonbeeld van hoe musici met hun vak, de muziek en hun musici zouden moeten omgaan. Hij heeft zich sinds 1964 ten bate van de samenleving ingespannen en anderen muzikaal gestimuleerd.

Daarnaast ontplooide/ontplooit hij de volgende activiteiten:
1964 – 1993 organist van Gereformeerde Kerk Zuidwolde
1984 – 2013 Vrijwilliger bij de Hervormde gemeente Haren-Onnen.
1998 – 2013 (hoofd)organist van de Dorpskerk in Haren- en de Nicolaïkerk te Appingedam
2013 – heden lid van de cliëntenraad van revalidatie-instelling ‘Beatrixoord’